Wallet Bitcoin adalah aplikasi perisian untuk menyimpan bitcoin. Ia adalah dompet yang anda boleh gunakan untuk berbelanja menggunakan bitcoin dan juga untuk terima bitcoin. Ia berfungsi seperti akaun  bank online, tetapi boleh diakses sebagai wang tunai dalam dompet biasa.

Sebelum memperoleh sebarang bitcoin, anda WAJIB mempunyai wallet Bitcoin.

 

Statistik di bawah menunjukkan jumlah pengguna Wallet Blockchain di seluruh dunia, dari suku pertama 2015 hingga suku keempat 2018. Bilangan wallet Blockchain telah berkembang sejak penciptaan mata wang maya Bitcoin pada tahun 2009, mencapai hampir 32 juta pengguna wallet Blockchain pada akhir Disember 2018.

.

Statistik ini hanyalah untuk Wallet Blockchain yang paling popular dan digunakan secara global. Terdapat banyak lagi penyedia wallet dan exchangers yang juga menyediakan wallet seperti Coinbase, Xapo, Bitflyer, Bithumb dan sebagainya.

Menurut satu laporan oleh Cambridge Center for Alternative Finance, sebuah pusat penyelidikan di Sekolah Perniagaan Judge Business University of Cambridge, jumlah pengguna crypto telah hampir dua kali ganda dengan jumlah pengguna yang didaftarkan dengan penyedia perkhidmatan cryptocurrency meningkat dari 85 juta pada tahun 2017 lebih daripada 139 juta pada tiga suku pertama tahun ini

“Menggabungkan data awam dan penemuan tinjauan, kami menganggarkan bahawa jumlah akaun pengguna di penyedia perkhidmatan berjumlah sekurang-kurangnya 139 juta pada akhir 2018,” kata laporan itu.

Bilangan pengguna crypto meningkat sebanyak lebih daripada 60% pada 2018. | Sumber: Cambridge

Ini adalah perkembangan positif yang telah berlaku dalam dunia crypto, walaupun pasaran merudum tetapi bilangan pengguna cryptocurrency semakin meningkat. Bitcoin membuktikannya sebagai instrumen penyimpan nilai global yang terkemuka, Semakin banyak pengguna aktif akan mula menggunakan cryptocurrency sebagai mata wang secara harian sebagai alternatif kepada mata wang fiat.

Untuk menyertai dan mula melombong bitcoin bersama BitClub Network, KLIK SINI

SHARE THIS POST
error: Content is protected !!